اقتصاد دانش بنیان و توسعه سرمایه انسانی در آموزش و پرورش: شواهدی از رشد اقتصادی
کد مقاله : 1545-CNF-FULL
نویسندگان:
محمدرضا منجذب *، حسین امیری
دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی
چکیده مقاله:
سرمایه‌گذاری در نیروی انسانی یک عامل کلیدی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی است. در عصر حاضر دانش و اطلاعات به یکی از ارکان اصلی رشد و توسعه تبدیل شده و جوامع در عرصه‌های مختلف دانش و اطلاعات را به عنوان نیرو محرکه موتور رشد و توسعه مورد توجه قرار داده‌اند. ازاین‌رو، دانش نقش با اهمیت و تأثیر قابل توجهی در افزایش ظرفیت‌های تولید و دستیابی کشورها به رشد اقتصادی ایفا می‌کند. سرمایه‌گذاری آموزشی از یک سو قابلیت‌های نیروی انسانی را ارتقا می‌بخشد و از سوی دیگر نیروی کار را برای استفاده بهتر از فناوری جدید تولید مهیا می‌سازد و به‌این ترتیب راه رشد و توسعه‌ی اقتصادی را برای کشورها هموار می‌کند.
بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی رابطه بین اقتصاد دانش‌بنیان و سرمایه انسانی در کشورهای در حال توسعه طی سال‌های 2016- 2004 می‌پردازد. نتایج نشان می‌دهد که سرمایه انسانی و شاخص اقتصاد دانش‌بنیان ارتباط مثبت و معناداری با رشد اقتصادی دارد، اما میزان اثرگذاری آن نسبت به سرمایه فیزیکی و نیروی کار بر روی رشد اقتصادی کمتر است. این مسئله نشان می‌دهد که از ظرفیت‌های سرمایه انسانی و ظرفیت‌های مبتنی بر دانش در این کشورها به خوبی بهره-برداری نشده است.
کلیدواژه ها:
سرمایه انسانی، اقتصاد دانش‌بنیان، ظرفیت‌های تولیدی، رشد اقتصادی
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است
اقتصاد آموزش و پرورش: مدیریت منابع انسانی و مالی(چالش‌ها، مسائل و راهکارها) با رویکرد تحقق اهداف سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
login